Esitykset Tuiran kirkossa 2017
pitkäperjantaina 14.4. klo 20
lankalauantaina 15.4. klo 16 & 20
pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 16 & 20

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy!
Osoite: Myllytie 5, 90500 Oulu

Pilatus pesee kätensä vastuusta

Rivikuorolaisella on kuuden tunnin harjoituksissa aikaa miettiä monenlaista. Nyt kun olen mukana musikaalissa toista kertaa, herää mieleeni aivan uudella tavalla ajatuksia ja kysymyksiä – ja niihin ei ihan varmoja vastauksia olekaan olemassa. Pilatuksen moniselitteinen henkilöhahmo on herättänyt minussa monenlaisia mietteitä. Tänä vuonna musikaalin Pilatuksena laulaa Rami Mattila, musiikin ammattilainen, jonka näin jo Piispan roolissa Oulun Musiikkijuhlien lastenoopperassa Prinsessa ja villijoutsenet.

Pontius Pilatus oli Juudean roomalainen prokuraattori vuosina 26–36 jKr., ja hän toimi suoraan Rooman keisarin käskyvallan alaisena. Pilatuksen aikana Juudeassa oli paljon levottomuuksia. Yksi verisesti päättynyt mellakka syntyi kansalaisten vastaiskuna Pilatuksen toimille, kun hän käytti Jerusalemin temppelin varoja kaupungin akveduktin rakentamiseen.


Kristillisissä lähteissä Pilatusta käsitellään laajasti ja myötämielisesti. Häntä kuvataan hyväntahtoiseksi, mutta luonteeltaan heikoksi ja helposti johdateltavissa olevaksi mieheksi.


Pääsiäisenä Pilatuksella oli tapana vapauttaa yksi vangeista, ja Jeesuksen ollessa oikeuden edessä hän tarjosi kansalle mahdollisuutta valita joko Jeesus tai kapinallinen murhamies Barabbas. Juutalaisten ylipappien kiihottama kansanjoukko vaati Barabbaan vapauttamista ja Jeesuksen tuomitsemista. Jeesus herätti ylipappien joukossa kateutta hänen kansansuosionsa ja seuraajiensa vuoksi.Rami Mattilan esittämä Pilatus (yläparvella) joutuu vaikeaan asemaan, kun kansa haluaa tuomita Jeesuksen (alhaalla edessä). Jeesusta esittää Aki Saarela.


Ehkä Pilatus pelkäsi oman henkensä puolesta. Ylipapit ja kansanjoukko painostivat Pilatuksen vapauttamaan Barabbaan. Uskoisin, että omaa henkilökohtaista valintaansa vastaan hän kuitenkin teki ja siksi pesi koko asiasta kätensä. Näin ollen Pilatus ei halunnut olla vastuussa Jeesuksen tuomiosta.


Pilatuksen toiminta musikaalissa herättää paljon kysymyksiä, joihin ei ole suoria vastauksia.


Pohdin, että olisiko Pilatuksesta ollut Jeesuksen seuraajaksi. Ehkä, jos hän olisi ollut vahvempiluontoinen. Ainakin hänen sympatiansa oli Jeesuksen puolella.


Pilatuksen kohtalo vaihtelee eri lähteiden mukaan. Yhdessä kerrotaan Pilatuksen tehneen itsemurhan virasta erottamisensa jälkeen, mikä tapahtui, kun hän antoi teloittaa joukon samarialaisia. Yhden vastauksen näihin kysymyksiin saat, kun tulet kuuntelemaan INRI-musikaalia tällä viikolla. Maksuttomat esitykset ovat Tuiran kirkossa pitkäperjantaina 14.4. kello 20, lankalauantaina 15.4. kello 16 ja 20 sekä pääsiäispäivänä 16.4. kello 16 ja 20.


Voit käydä tutustumassa pääsiäisen tapahtumiin myös digitaalisesti Markuksen evankeliumin kautta. Evankeliumi on käännetty suomeksi suoraan alkukielestä, se on mobiililaitteille tarkoitettu ja julkaistu vasta muutama päivä sitten (5.4.2017).


www.digimarkus.fiTerveisin Lea Peltola