Esitykset Tuiran kirkossa 2017
pitkäperjantaina 14.4. klo 20
lankalauantaina 15.4. klo 16 & 20
pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 16 & 20

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy!
Osoite: Myllytie 5, 90500 Oulu

Kurkistus teemoihin: Kuinka manipuloitavissa olemme – vai kykenemmekö valitsemaan itse?

Viime lauantaina treenattiin INRI-musikaalia peräti kuusi tuntia. Näin rivikuorolaisena pääsee kohtuullisen helpolla, kunhan muistaa laulaa puhtaasti ja tehdä niin kuin ohjaaja määrää. Tosin kansan raivokohtauksessa vihan ja halveksunnan ilmaiseminen ja Jeesuksen ristiinnaulitsemisen vaatimus kyllä mietityttävät: Miksi kansa halusi Barabbaan – tuon kapinoijan ja murhamiehen? Miksi lempeä, ehkäpä välillä kiivaastikin käyttäytynyt Jeesus, jonka tiedettiin tehneen paljon hyviä tekoja ja parantaneen ihmisiä vaikeista sairauksista, miksi hänet haluttiin ristille? Oliko niin, että juutalaiset ylipapit onnistuivat helposti masinoimaan kansan Jeesusta vastaan? Mietityttää näin lähes kaksituhatta vuotta myöhemmin, kuinka helposti olemmekaan manipuloitavissa jotakin vastaan? On monesti vaikea tietää, mikä on totta. Huhut saavat siivet ja muuttuvat totuudeksi hyvin helposti. Tänä päivänä, kun tietoa tulee joka tuutista jatkuvasti, on vielä vaikeampaa erottaa totuus valheesta.


Kansanjoukko vaatii Jeesuksen ristiinnaulitsemista. Raivoavan kansanjoukon näytteleminen haastaa näyttelijät pohtimaan, syyttävätkö he Jeesusta omasta tahdostaan.


Rooliin eläytymisessä auttavat omat kokemukset

Miten yksin Jeesuksen äiti Maria jääkään kansan raivotessa. Hänellä on tukenaan ehkä vain Magdalan Maria, kun opetuslapsetkin pakenevat raivoavaa kansanjoukkoa ja sotilaita. Rivikuorolainen pohtii: missä oli Joosef, missä Jeesuksen sisaret ja veljet?

Äiti-Marian roolin laulaa tänäkin vuonna kanttori, laulupedagogi ja musiikinopettaja Anu Arvola-Greus. Anu kertoo, että äidin rooliin asettuminen käy häneltä luontevasti – onhan hän kolmen lapsen äiti ja sanojensa mukaan todella äidillinen tyyppi. Yhden haasteen musikaalissa muodostaa Marian tärkeiden kohtausten sijoittuminen esityksen loppupuolelle. On aikaa jännittää, muistaako sanat, kulkeeko ääni ja kompastuuko lavalla. Vaikka esiintymiskokemusta Anulla on tosi paljon, on esiintymisessä aina oma jännityksensä. Viimevuotinen musikaalin esittäminen oli niin palkitsevaa, että hän tuli mielellään mukaan tänäkin vuonna.


Anu Arvola-Greus pystyy kolmen lapsen äitinä samaistumaan äiti-Marian tunteisiin.


Omaa roolihahmoaan täytyy oppia ymmärtämään

Uteliaana ihmisenä tälläydyin treenitauolla Juudas Iskariotin seuraan. Juudaksen roolin laulaa tänäkin vuonna Tuiran seurakunnan pappi Jaakko Syynimaa. ”Piti vähän aikaa miettiä, kun minua kysyttiin tähän pahiksen rooliin”, Jaakko kertoo. ”Onko Juudas kateellinen muille opetuslapsille, joita Jeesus hänen mielestään rakasti enemmän? Oliko Juudas narsisti? Raha tuskin oli motiivi, sillä kolmekymmentä kultarahaa ei ollut suuri summa”. Eri evankeliumien mukaan Juudaksen kohtalo oli surkea. Hän hirttäytyi ennen pääsiäisaamua, ja koska tällainen kuolema teki juutalaisen opin mukaan Jerusalemin saastaiseksi, hänet ruumiinsa heitettiin kaupunginmuurilta alas.

Musikaalin esityksiin on enää vajaa kaksi viikkoa. Jos, hyvä lukija, olet paikkakunnalla, niin tule kokemaan tämä pääsiäisnäytelmä laulettuna ja lähellesi tuotuna. Musikaali herättää taatusti tunteita!Tuiran seurakunnan pappi Jaakko Syynimaa näyttelee musikaalissa pahiksen roolin.Lea Peltola