Esitykset Tuiran kirkossa 2017
pitkäperjantaina 14.4. klo 20
lankalauantaina 15.4. klo 16 & 20
pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 16 & 20

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy!
Osoite: Myllytie 5, 90500 Oulu

Kun Pietari laulaa, minä itken

Raamatun pääsiäisen kertomuksessa jokaisella meillä saattaa olla joku henkilöhahmo, johon syystä tai toisesta on helppo samaistua. Kun neljä vuotta sitten ajatuksissani alkoi musikaalin siemen itää, olin jo pitkään ollut rakastunut Pietariin. Häneen, joka oli aikaisemmin ollut nimeltään Simon, mutta jonka Jeesus nimesi Pietariksi, kallioksi.

Miten Jeesus, Jumalan Poika, jolla on valta ja voima, voi ajatella rakentavansa seurakuntansa tälle kalliolle? Kalliolle, joka on niin helposti syttyvä, ailahteleva ja tunteiden mukaan heilahteleva. Toisaalta se on impulsiivinen, kaikkensa antava ja kaikkiin ehdotuksiin mukaan heittäytyvä. Toisaalta taas epävarma, häilyvä ja tikariakin heilutteleva opetuslapsi.

Pietari kutsuttiin Jeesuksen opetuslapseksi yhdessä veljensä Andreaan kanssa. Hän ja hänen veljensä olivat ammatiltaan kalastajia. "Tule, seuraa minua. Minä teen teistä ihmisten kalastajia", sanoi Jeesus, ja he seurasivat häntä. Pietari jätti veljensä kanssa taakseen kaiken, todennäköisesti myös perheensä. Paavali mainitsee ensimmäisessä korinttolaiskirjeessä Pietarilla olleen vaimon, joka oli hänen mukanaan matkoilla. Luukkaan evankeliumissa mainitaan myös Pietarin anopista, joka asui Galileassa.

Apostolien teoissa Pietarista käytetään sanaa oppimaton. Kalastajana hän varmasti tunsi joet ja järvet kuin omat taskunsa. Tämä termi tarkoittikin lähinnä sitä, että Pietari ei ollut kirjanoppinut eikä ollut opiskellut nuoruudessaan rabbien opetuksessa. Miksi sitten Pietari mainitaan Jeesuksen opetuslasten luetteloissa aina ensimmäisenä? Johtuiko se kenties siitä, että hänet kutsuttiin opetuslapseksi ensimmäisenä? Olihan hänen veljensä Andreas yhdessä hänen kanssaan. Mene ja tiedä.

Neljä opetuslapsista mainitaan useampaan kertaan kuuluneen Jeesuksen pienempään sisäpiiriin, jotka olivat läsnä silloin, kun Jeesus esimerkiksi herätti kuolleista synagogan esimiehen tyttären. Tässä Pietari oli mukana. Hän oli myös yksi opetuslapsista, jotka olivat mukana Kirkastusvuorella Jeesuksen kanssa. Pietari oli joissakin tilanteissa se opetuslapsi, joka puhui muiden opetuslasten puolesta. Kun Jeesus kysyi opetuslapsilta: ”Kenen te sanotte minun olevan?” Siihen Pietari vastasi koko joukon puolesta: ”Sinä olet Kristus.”

Kallio. Jeesus näki kauemmas kuin kukaan ihminen – ihminen, joka elää hetkessä ja tunteessa. Pietariko luja ja vakaa? Vannoessaan, ettei koskaan tule pettämään Vapahtajaansa? Kieltäessään edes tuntevansa koko Nasaretilaista? Entä sivaltaessaan miekalla Getsemanessa palvelijan korvan irti? Tai juostessaan karkuun roomalaisia yön pimeyteen, kun hänen Herraansa vangittiin?

Täytyy katsoa kauemmas ja nähdä suurempi kokonaiskuva. Vertauskuvallisesti Pietarin nimen merkitys voisi ehkä paremminkin tarkoittaa sitä, että juuri Pietarin olisi oltava luja uskossa. Häneltä, jolta Vapahtaja kysyi kolme kertaa: ”Rakastatko sinä minua?”, tulisi löytyä rohkaisua ja tukea uskossaan epävarmemmille ja heikoimmille. Hänestä, joka ei pystynyt katsomaan Kristusta aaltojen keskellä silmiin, vaan oli vajoamassa aaltoihin, tulisi löytyä luottamusta ja toivoa, joilla rakentaa tulevaisuutta.

Kun Jeesusta oltiin pidättämässä yöllä Getsemanen puutarhassa, Pietari puolusti Jeesusta kiivaasti, väkivaltaan asti. Jeesus kuitenkin kielsi Pietaria tekemästä aseellista vastarintaa. Jeesus vangittiin, ja opetuslapset jättivät Jeesuksen ja pakenivat peloissaan. Myöhemmin Pietaria hävetti oma toimintansa ja hän palasi seuraamaan esipihalle tapahtumien kulkua. Siellä hän kielsi kolme kertaa tuntevansa Jeesuksen. Kun kukko Jeesuksen ennustuksen mukaan lauloi, Pietari ymmärsi tilanteen kauheuden. Ja hän meni ulos ja itki katkerasti.

Tämä mies, Jeesuksen opetuslapsi, kallioko? Löydän hänestä niin paljon itseäni. Tunteellinen, kyllä. Hetkessä innostuva ja – kun vakuuttavasti perustellaan – ylipuhuttavakin. Olen aina vahvasti kokenut, että uskossa Jeesukseen en aja elämässä ”puolilla valoilla”. Tunnustan myös inhimillisyyteni, kipuiluni ja epäilykseni. Pelkoni, epäuskoni ja heikon uskoni. Ajattelen, että tätä kaikkea on ihmisenä oleminen. Tämä on elämä, jonka Luojamme on antanut meille elettäväksi. Ja jos oman elämäni kautta voin kertoa, että meitä rakastetaan, pääsiäisen ilosanoma saavuttaa taas jonkun ihmisen sydämen.

Se tapahtuu varmasti tänäkin vuonna näytöksissä. Kun meidän Pietarimme, Eero Siliämaa, antaa lahjansa ja itsensä Pietarin rooliin, itkuhan siinä tulee. Kaikkea muuta kuin kallio, ajattelen kyynelten valuessa. Niin itsestäni kuin Pietaristakin. Mutta kaikesta huolimatta olen Jeesuksen seurassa ja seuraajana. Sitä se rakkaus tekee.

Tule mukaan kokemaan ja näkemään INRI-pääsiäismusikaali Tuiran kirkossa pääsiäisenä.


Terhi-Liisa Sutinen


Eero Siliämaa näyttelee jo toista vuotta Pietarin roolissa INRI-musikaalissa.