Esitykset Tuiran kirkossa 2017
pitkäperjantaina 14.4. klo 20
lankalauantaina 15.4. klo 16 & 20
pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 16 & 20

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy!
Osoite: Myllytie 5, 90500 Oulu

Kanttorin mietteitä

Elämme INRI-pääsiäismusikaaliin valmistautumisessa haastavassa vaiheessa. Paljon on jo ehditty tekemään, mutta harjoituskerrat ennen kenraalia voidaan jo sormin laskea. Paljon pitää vielä ehtiä ja tehdä, jotta kaikki palaset ovat kohdillaan sitten, kun yleisö täyttää Tuiran kirkon.

Muusikkona ja kuoronjohtajana tämä on tuttu tilanne. Konserttiin ja muihin projekteihin lasketaan harjoituskertoja, haetaan tasapainoa taiteellisten tavoitteiden, kuorolaisten taitotason ja käytettävissä olevan ajan välillä. Joskus joudutaan menemään vaikeuksien kautta, kokemaan stressiä, haastamaan kukin itseämme, sietämään keskeneräisyyttä ja luottamaan, että kaikki palat lopulta asettuvat kohdilleen. Ja voi sitä onnistumisen riemua, syvää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, me-henkeä, iloa ja ylpeyttä omasta tekemisestä. Sitä on yhteinen musiikkiharrastus parhaimmillaan, ja ne onnistuneet projektit ja konsertit kantavat pitkälle, rakentavat yhteistä muistia ja kuoron tai esiintyjäjoukon tarinaa.

Tämä musikaaliprojekti, joka onnistuneesti saatettiin viime vuonna hienoon lopputulokseen, on myös suurenmoinen matka kaikille sen tekijöilleen. Ohjaajamme Tuukka käy varmasti läpi samoja ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Ja tiedän, lopulta kaikki palaset loksahtavat paikoilleen ja lopputulos tulee olemaan huikea, vielä vähän parempi kuin vuosi sitten. Meillä on niin mahtavat tyypit tekemässä tätä: monesta kuorosta tulevia laulajia, jotka ovat tottuneita muuttuviin tilanteisiin ja myös haasteisiin. Oma osuus on osattava ulkoa, tunnettava koko esitys ja tiedettävä oma paikkansa. Näyttelijät edustavat sekä rutiinia että innostusta, kukin sisäistää roolinsa omaan tahtiin ja kokemusta on toisilla vähän ja joillakin vähän enemmän. Yhteistä on kuitenkin musiikillinen osaaminen.

Kirkkomuusikkona olin vaikuttunut ensi kuulemalta INRI-pääsiäismusikaalin teksteistä ja lauluista, kun Outi-Mari ja Terhi-Liisa niitä esittelivät Luukkaan kappelin pianon ääressä. Minulle välittyi heti se, miten tekstit ja tapahtumat olivat muuttuneet melodioiksi ja rytmeiksi säveltäjän mielessä. Musiikki puhuttelee edelleen ja kauniit melodiat, kansanjoukon huudot ja laulujen harmoniat ovat saaneet taustojen myötä lisää ilmaisuvoimaa. Tunnelmat vaihtelevat laidasta laitaan, joita musiikki ja efektit tukevat ja ilmentävät. On rakkautta ja välittämistä, välillä ahdistaa, voi pelottaakin, on kuoleman surua, äidin riipaisevaa tuskaa. Ja lopussa niin suurta iloa ja riemua, että juron suomalaisenkin on vaikea olla paikallaan, kun tekisi mieli hyppiä ja tanssia. Tämä musikaali on niin suurenmoinen kokemus ja elämys, jonka toivottavasti moni uusi kuulija, oululainen tai kauempaa tuleva, voi kokea. Mikä olisikaan vaikuttavampaa kuin kokea pääsiäisen tapahtumat musiikin ja laulun ympäröimänä.

Tätä projektia on ollut mahtava tehdä. Itse olen ollut tänä vuonna vähän siellä ja täällä, tehnyt monia käytännön asioita, jotta harjoituksissa on voitu keskittyä harjoitteluun. Työtunteja ei ole laskettu, eikä tämä aina edes työltä tunnu. Henki, positiivinen energia ja ilmapiiri ovat olleet niin mahtavia taas jälleen kerran. Kaiken taustalla keskeisten henkilöiden toimiva ryhmä käy käytännön järjestelyihin liittyvää keskustelua päivittäin, joten kenenkään taakka ei käy liian raskaaksi ja keskeisin henkilö, ohjaaja, saa keskittyä ohjaamiseen.

Tuiran seurakunnalle tämä projekti on merkittävä satsaus niin ajallisesti, taloudellisesti kuin henkilöstöllisesti. Seurakunnan musiikkityö antaa kahden kanttorin työpanoksen tähän, kun kollegani Anu on Jeesuksen äidin roolissa ja kuoroista D’amen ja Pyhän Tuomaan lapsi- ja nuorisokuoro ovat mukana. Kiitos Tuiran seurakunnan muille kanttoreille, Raakel Pöyhtärille, Anna Kälkäjälle ja Heikki Jämsälle, jotka tekevät tämän projektin ja varsinkin kahden seuraavan viikon aikana enemmän kanttorin perustyötä meidän keskittyessämme tähän projektiin. Papeista Jaakko on myös mukana Juudaksen roolissa. Seurakuntamestarit pitävät huolen, että kaikki sujuu turvallisesti niin harjoituksissa kuin esityksissä. Kiitos Keijo Haurulle ja tiimille. Viime vuonna seurakuntamme juhli 50-vuotista juhlavuottaan ja Tuiran kirkon 100-vuotisjuhlaa. Tänä vuonna on reformaation juhlavuosi. Mitäköhän juhlisimme ensi vuonna, jotta saisimme musikaalin? Vai annettaisiinko perheillemme ja läheisillemme aikaamme? Sekin on tärkeää. Kiitos siis jo tässä vaiheessa kaikkien musikaalin tekemiseen osallistuvan kotijoukoille siitä, että niin monta iltaa ja lauantaipäivää olemme viettäneet kirkolla. Ja koko pääsiäinen menee näissä merkeissä.

Tommi Hekkala, Tuiran seurakunnan kanttori, Simon Kyreneläinen ja opetuslapsi
"Minut otettiin joukosta kansan hänen ristiään kantamaan, oli väsynyt, eikä jaksanut hän jatkaa kulkuaan", laulaa Simon Kyreneläinen. Takana Pekka Ulvinen, joka näyttelee kohtauksessa sadanpäämiestä.