Esitykset Tuiran kirkossa 2017
pitkäperjantaina 14.4. klo 20
lankalauantaina 15.4. klo 16 & 20
pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 16 & 20

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy!
Osoite: Myllytie 5, 90500 Oulu

Ohjaajan näkökulmasta: muutosten aikaa

Kun Aki Saarela soitti ja kysyi kiinnostustani tehdä pääsiäisen INRI-musikaali uudestaan, minun ei tarvinnut kauaa miettiä. Työryhmämme yhteishenki oli niin vahva, että sen jälki on edelleen sydämessäni, ja haluan kokea sen uudelleen. Uskon, että moni muukin työryhmämme jäsen koki samoin kuin minä – toistemme läsnäolon merkitystä on vaikea selittää sanoin; se täytyy tuntea.

Projekti on nyt saatu ryminällä käyntiin, kun takana on jo neljä musikaalin harjoituskertaa. Työryhmämme sisällä on tapahtunut roolinvaihdoksia. Simon Kyreneläisen roolia näyttelevä Tommi Hekkala hyppäsi Terhi-Liisa Sutisen avuksi tuotannollisten tehtävien pariin näyttelijäntyön ohella. Mukana on myös uusia näyttelijöitä sekä kuorolaisia. Ohjaajan päässäni sävelet ovat selvät: pannaan soppaan lisää mausteita, eli muokataan näytelmän kohtauksia niin, ettei se ole viime vuodelta tuttu ja turvallinen katsojille tai tekijöilleen. Ohjaajana minulla on ilo ja kunnia pitää työryhmä varpaillaan muutosten keskellä.

Katsojille lupaan suuria tunteita, samaistuttavia hetkiä ja historiallisen kertomuksen kosketusta nykyaikaan: äidin huoli lapsestaan, Tuomaksen kamppailu uskon ja epäilyksen välillä, Pilatuksen eristyneisyyden surumarssi sekä itsevarman Pietarin matka sisimpäänsä. Tänä vuonna haluan myös korostaa naisten merkityksellisyyttä Jeesuksen rinnalla. Tasa-arvoinen kunnioitus läpi kärsimysmatkan tuo merkittävää heijastuspintaa nykypäivään. Kuljemme tietäen, ettemme ole täällä yksin hädänkään hetkellä. Me olemme täällä toisiamme varten.

Näin älypuhelinaikana ihmiset ovat instant-viestien päässä toisistaan, mutta kuitenkin ruudun takana; emme ole enää lähellä toisiamme. Juuri tähän haluan ottaa kantaa. Pääsiäisen musikaalissa matkaamme virheiden paino hartioillamme ja siltikin valmiina auttamaan kanssaihmistä. Some-kansan tavoin etääntyneitä ovat ylipapit suurissa saleissaan, samoin kuin Pilatus kolkossa palatsissaan pelkän palvelijan huomioimana. INRI-pääsiäismusikaali on yhä tiukasti kiinni nykyajassa, oikea katsomissuunta pitää vain löytää. Emme postaa sanomaamme helposti löydettäväksi Facebookiin, vaan kutsumme sinut mukaan.

Tämä kertomus tässä ja nyt on mukana elämässämme, vaikka viimeinen nuotti olisi jo laulettu. Se on painautunut syvälle meihin jokaiseen. Onneksi viimeinen yhteinen nuotti on vielä horisontissa. Meillä on pitkästi yhteistä matkaa jäljellä. Siitä olen kiitollinen.

Katsojamme, nähdään esityksissä. Tule kokemaan oululaisten oma pääsiäisen ilosanoma!

Esitykset Tuiran kirkossa 2017

pitkäperjantaina 14.4. klo 20,
lankalauantaina 15.4. klo 16 & 20 sekä
pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 16 & 20.

Tuukka Myllymäki, ohjaaja