Esitykset Tuiran kirkossa 2017
pitkäperjantaina 14.4. klo 20
lankalauantaina 15.4. klo 16 & 20
pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 16 & 20

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy!
Osoite: Myllytie 5, 90500 Oulu

Tosielämän Pilatus


Media on kirjoitellut kaksi viikkoa vihapuheita tutkittavasta henkilöstä. Kansa vaatii hänen vangitsemistaan, ulkona on mielenosoitus. Todisteet ovat epäselvät ja aukkoja löytyy puolin ja toisin. Jokin päätös on kuitenkin tehtävä. Onko tämä henkilö syytön vai ei?

Joskus päättäjä voi joutua ikävään tilanteeseen. Tällaiseen tilanteeseen joutui myös Pilatus. Juutalaisessa kulttuurissa oli tapana pääsiäisen aikaan vapauttaa yksi vanki. Pilatuksen edessä seisoivat Jeesus Nasaretilainen ja Barabbas. Jeesuksen syylisyydestä Pilatuksella ei ollut pitäviä todisteita. Barabbas oli puolestaan tehnyt murhan Roomaa vastaan järjestetyssä kapinassa.

Omantunnon taistelu

 

Pilatus joutui ottamaan kansan mielipiteen huomioon. Pilatus oli kuvitellut, että tietenkin kansa haluaisi vapauttaa Jeesuksen sillä olihan Barabbas murhamies. Toisin kuitenkin kävi. Kansa vaati Barabbaan vapauttamista ja Jeesuksen telottamista.

Pilatus yritti vielä muuttaa kansan mielipidettä, koska se oli ristiriidassa hänen oikeuskäsityksensä kanssa. Kansa alkoi kuitenkin syyttää Pilatusta keisarin vastustajaksi. "Kun Pilatus näki, ettei mitään ollut tehtävissä, ja kun meteli yhä paheni, hän otti vettä, pesi kätensä väkijoukon nähden ja sanoi: "Minä olen syytön tämän miehen vereen. Tämä on teidän asianne. Matt. 27:24"

Vaikka voisi ajatella, että maailma on muuttunut paljon parissa tuhannessa vuodessa, näin ei taida kuitenkaan olla. Edelleen ihmiset kokevat vihaa ja haluavat oikeutta. Päättäjät ovat ahtaalla ja tasapainottelevat oman oikeustajunsa ja yleisen mielipiteen välissä. Oma kausi johtajana voi jäädä lyhyeksi jos ei mielytä kansaa.

Pilatus ei halunnut joutua ongelmiin Rooman keisarin kanssa. Hän halusi olla myös kansan mieleen ja lopettaa mielenosoitukset. Silti Pilatus tiesi sydämessään Jeesuksen syyttömäksi.

Miten sinä olisit valinnut?

 

Voin samaistua hyvin Pilatuksen asemaan. Yritysmaailmassa näkee päivittäin tilanteita joissa tasapainotellaan hankalien asioiden välissä. Rehellisesti sanottuna en tiedä olisinko tuominnut Jeesuksen vai Barabbaan.  

Kovassa maailmassa oman uran jatkuminen on elinehto pärjäämiselle. Silloin muiden mielyttäminen on myös harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Siitä olen kuitenkin varma, etten pystyisi tuomitsemaan Pilatusta, koska löydän hänestä myös paljon itseäni.

Kirjoittanut projektin tuottaja Henri Pesonen